Termoviziunea poate fi utilizata in toate ariile de activitate, dar aduce cele mai mari avantaje atunci când este utilizată în domeniul instalațiilor electrice. Aceasta este o alegere populară în domeniile industriale și comerciale datorită diverselor sale beneficii deoarece este cel mai bun instrument pentru efectuarea investigațiilor și diagnosticelor.

Sistemele electrice, deși sunt durabile, trebuie întotdeauna inspectate și întreținute în mod regulat pentru a preveni apariția în timp a oricăror defecțiuni, de la rezistență crescută a contactelor, conexiuni slăbite, până la dezechilibre sau suprasarcini. Dispozitivele și rețelele electrice sunt predispuse la defecțiuni din cauza temperaturii și rezistenței ridicate. Acești doi factori pot provoca daune și întreruperi semnificative dacă nu sunt abordați corespunzător.

Cum ne ajuă termoviziunea sa identificăm defecțiunile instalațiilor electrice?

Fiecare element al oricărei instalații electrice are o rezistență specifică și, la rândul său, consumă energie. Astfel, puterea totală consumată depinde de rezistența componentelor. Mașinile și aparatele asamblate necorespunzător pot experimenta o rezistență crescută din cauza defectelor de construcție sau de instalare.

O creștere a rezistenței unei componente determina un consum mai ridicat de energie, astfel, va duce la eliberarea de mai multă căldură în timpul procesului. Inspecția termografica este un instrument care ajută la identificarea punctelor termice crescute care pot fi cauzate de echipamente defecte, conexiuni slăbite sau rezistențe mari de contact.

Camerele de termoviziune sunt capabile să detecteze creșterea temperaturii componentelor electrice înainte de a se defecta, ceea ce este un instrument foarte util. Oferă o detectare timpurie, astfel încât companiile să poată lua măsurile necesare pentru a preveni eventualele probleme.

Prin detectarea precoce a creșterilor de temperatură, șansele de izbucnire a unui incendiu sunt mult reduse. Acest lucru poate ajuta la evitarea întreruperilor electrice și la reducerea costurilor de întreținere.

Care sunt instalațiile pe care le putem verifica prin Termografie?

• tablouri de iluminat şi prize;

• tablouri electrice generale;

• staţii electrice, posturi de transformare;

• întreruptoare generale, separtoare de sarcină

• UPS-uri

• panouri de comandă pentru diferite utilaje, motoare, etc.

• AAR

• baterii staţionare

• baterii de condensatoare

Ce putem detecta prin Termoviziune?

• dezechilibre în reţeaua electrică trifazată

• suprasarcina unor circuite sau echipamente

• dispozitive de protecţie defecte

• conexiuni slăbite sau deteriorate

• încălzire inductivă

• prezenţa armonicilor

Care sunt semnele ca ar trebui sa efectuăm o inspecție prin Termoviziune?

Dacă bănuiți că este ceva în neregulă cu instalația electrică, dar nu puteți determina acest lucru prin alte metode de investigare, Este recomandat să faceți o scanare termografică a unei instalații electrice în mod regulat pentru ca aceasta să fie în stare optimă de funcționare. Pentru regimurile normale de lucru, o scanare anuală ar trebui să fie suficientă, în timp ce pentru instalațiile supuse vibrațiilor, este recomandabil să se efectueze scanarea la fiecare șase luni.

Pentru a vă menține sistemul electric în siguranță și funcțional, serviciul nostru de termoviziune este alegerea ideală. În plus, poate ajuta la prelungirea duratei de viață a echipamentului dumneavoastră.

ELECTRO INSTAL CONSTANTIN oferă servicii profesionale pentru testarea instalațiilor electrice asigurând siguranța și eficiența sistemelor dumneavoastră. Serviciile populare includ verificări PRAM pentru a evalua instalația de împământare și teste PAT pentru echipamente electrice și pentru procedura de Termoviziune a instalațiilor electrice.